1 stycznia 2011 r. zastosowanie będzie miała obowiązująca obecnie w statystyce klasyfikacja PKWiU z 2008 r. Nowela ustawy o VAT, która tę zmianę wprowadza, pochodzi z 29 października 2010 r. (DzU nr 226, poz. 1476).
Absolutną nowością będzie zasada, w myśl której klasyfikacja PKWiU będzie stosowana do identyfikacji towarów oraz rodzaju usług jedynie wówczas, gdy przepisy ustawy o VAT powołują symbole statystyczne. Tym samym rola klasyfikacji statystycznych do celów VAT będzie zdecydowanie mniejsza niż obecnie.
Niestety, nie ma prostego przejścia z klasyfikacji statystycznej z 1997 r. na tę aktualną, z 2008 r. Nowe przepisy wprowadzą zamieszanie, a czasami będą oznaczały również podwyżkę opodatkowania. Może się bowiem okazać, że zamiast spodziewanego przez firmę zwiększenia stawki z obecnych 7 proc. do 8 proc., VAT wzrośnie do… 23 proc.
– W wielu wypadkach zmiana zmusi firmy do ustalania klasyfikacji statystycznej własnych produktów właściwie od zera i wprowadzania nowej metodologii klasyfikacyjnej. A czasami – w razie wątpliwości – prześledzenia wręcz procesu technologicznego – twierdzi w „DGP” Joanna Stawowska, partner w Zespole VAT firmy Deloitte.
Według niej problem ten dotyczyć będzie zwłaszcza branży spożywczej. Do jeszcze większej dysproporcji dojdzie w wypadku pieczywa, które dziś opodatkowane jest stawką 7 proc. Po Nowym Roku o tym czy będzie ono objęte stawką 5 proc, czy też podstawową 23 proc, decydować będzie termin przydatności do spożycia. Jeśli nie będzie on przekraczał 14 dni, to produkt skorzysta ze stawki obniżonej.
Więcej w Rzeczpospolitej z 13 grudnia 2010 r.
Szkolenia w Poznaniu (16 grudnia 2010 r.) i Warszawie (17 grudnia)
zobacz więcej »