Domowy catering tylko z kasą online

Grzegorz Rodziewicz , oprac.: GR

paź 6, 2021

Kto we własnym domu zajmuje się przygotowaniem dań gotowych do spożycia i ich dostawą do klienta, powinien od 2021 r. ewidencjonować tę sprzedaż na kasie fiskalnej online – czytamy w Dzienniku Gazecie Prawnej.

Przedsiębiorca na zlecenie klientów, z zakupionych wcześniej przez siebie składników, przygotowuje gotowe do spożycia: śniadania, obiady i kolacje. Posiłki odbierają sami klienci lub są one im dostarczane przez sprzedawcę. Niezależnie od wybranej opcji dostawy, klient nie ma możliwości spożycia zamówionego dania na miejscu, a więc w domu, w którym sprzedawca posiłków je przygotowuje.

Przedsiębiorca używał do tej pory kasy fiskalnej „starego” typu, czyli z papierowym zapisem kopii. Uważał, że nie musi instalować kasy online, bo nie można uznać jego firmy za stacjonarną placówkę gastronomiczną świadczącą usługi związane z wyżywieniem. Nie świadczy więc usług, o których mowa w art. 145b ust. 1 pkt 2 lit. a ustawy o VAT. Przepis ten mówi o usługach „związanych z wyżywieniem wyłącznie świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo”.

Przedsiębiorca tłumaczył, że usługi związane z wyżywieniem zostały określone w dziale 56 Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług i dotyczą zapewnienia pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracji. Tego rodzaju działalność wymaga więc prowadzenia punktu lub placówki gastronomicznej i przygotowywania w nim oraz sprzedaży posiłków i napojów do spożycia (czy to na miejscu, czy też na wynos) – argumentował przedsiębiorca. W jego przypadku – jak twierdził – nie ma o tym mowy, bo jedynie przyjmuje zamówienia od klientów, przygotowuje zamówione potrawy i następnie dostarcza je w umówione miejsce bądź wydaje kupującemu.

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (interpretacja indywidualna z 15 września 2021 r., sygn. 0113-KDIPT1-3.4012.553.2021.2.ALN) nie zgodził się z takim stanowiskiem.

Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnej z 6 października 2021 r., autor: Mariusz Szulc, oprac.: GR