Szef musi zapewnić posiłki niektórym zatrudnionym. Może je wydawać w zakładowej stołówce lub gwarantować bony i talony, które są nieoskładkowane i podlegają wymianie na jedzenie, napoje czy produkty spożywcze – czytamy w Rzeczpospolitej.
Należy odróżnić prawo do zwolnienia od składek na ZUS od wartości posiłków, które firma zapewnia z własnej woli, od tych obligatoryjnych, przewidzianych w art. 23 2 k.p. Tylko te pierwsze, przyznane jako bonus pracowniczy, mają ograniczenia przy wyłączeniu z podstawy wymiaru składek. Obowiązuje tu nie tylko miesięczny limit do 190 zł, ale także konieczność zachowania odpowiedniej formy posiłku.
Inaczej jest z posiłkami, które prawo gwarantuje zatrudnionym w zakresie realizacji przepisów o bhp.
Pracodawca musi zapewnić je tym, którzy pracują w warunkach szczególnie uciążliwych. Wtedy zatrudnieni zwykle otrzymują bony lub talony podlegające wymianie na posiłki, napoje bezalkoholowe czy produkty spożywcze. Z dowodów tych musi jednoznacznie wynikać, że w zamian nie można nabyć innych produktów.
Należy tego pilnować szczególnie wtedy, gdy są realizowane w punktach wieloasortymentowych. Inaczej ZUS może uznać, że to nie bony spożywcze, ale talony towarowe, które nie mogą być zwolnione ze składek.
Więcej w Rzeczpospolitej z 20 września 2011 r.