Od 1 lipca, usługodawcy branży gastronomicznej, np. restauratorzy, cukiernicy, piekarze czy właściciele kawiarni, muszą oferować swoim klientom alternatywne dla plastiku opakowanie na żywność sprzedawaną na wynos – donosi Dziennik Gazeta Prawna.

Ten obowiązek dotyczy kubków oraz pudełek. Brak dostępnej alternatywy może się skończyć dla przedsiębiorcy karą finansową, sięgającą nawet 20 tys. zł.

To kolejny z etapów wdrażania zeszłorocznej nowelizacji ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej (t.j. Dz.U. z 2024 poz. 433), realizującej cele unijnej dyrektywy 2019/904, szerzej znanej jako Single Use Plastic (SUP). Poprzednio, bo już od 1 stycznia, kupujący na wynos zostali zmuszeni do dopłacania 25 gr za każdy plastikowy pojemnik oraz 20 gr za kubek.

Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnej z 1 lipca 2024 r., autor: Adam Pantak, oprac.: GR