Jeżeli wartość sprzedaży lodów w budce nie przekroczy w skali roku 20 tys. zł, to nie trzeba ewidencjonować jej w kasie fiskalnej – czytamy w Dzienniku Gazecie Prawnej.
Przedsiębiorca od maja do sierpnia sprzedaje na wynos lody własnej produkcji. Wyjaśnił, że sprzedaż prowadzi z kontenera posadowionego na betonowym bloczku. Klienci nie korzystają więc z obsługi kelnerskiej ani nie mogą skorzystać z toalety.
Przedsiębiorca spytał, czy może nie mieć kasy fiskalnej, skoro jego obroty nie przekraczają 20 tys. zł, a produkcja lodów (PKD 10.52.Z.) nie mieści się w katalogu usług, które bezwzględnie, niezależnie od wielkości obrotów, musza być ewidencjonowane w kasach. Katalog ten jest zawarty w par. 4 pkt 2 lit. i rozporządzenia w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących (Dz.U. z 2023 r. poz. 2605). Mowa w nim m.in. o usługach związanych z wyżywieniem (PKWiU ex 56.10, PKWiU 56.21, PKWiU ex 56.29, PKWiU ex 56.30), świadczonych przez stacjonarne placówki, oraz usługach przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering).
Przedsiębiorca uważał jednak, że nie dotyczy to jego działalności.
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej to potwierdził (interpretacja indywidualna z 17 października 2024 r., sygn.0113-KDIPT1-3.4012.530.2024.2.ALN).
Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnej z 21 października 2024 r., autor: Agnieszka Pokojska, oprac.: GR