Rzeczpospolita / 12.01.2009 / Autor: Michał Maszewski
Wprowadzona w rozporządzeniu Rady Ministrów Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług w dziale 55 usługi hotelarskie i gastronomiczne wyróżnia obok usług gastronomicznych (PKWiU 55.30) również usługi kateringowe (PKWiU 55-52).
Z tego wynika, że usługi te nie są sklasyfikowane w PKWiU jako gastronomiczne, lecz odrębnie. Na takim stanowisku stoją też organy podatkowe.
Jeżeli zatem przedsiębiorca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki i napoje dla odbiorców zewnętrznych, to nie będzie to potraktowane jako usługa gastronomiczna.
Rozstrzygnięcie tej kwestii ma bardzo konkretny wymiar. Otóż dla działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5 proc, obowiązuje stawka ryczałtu w wysokości 3 proc. Natomiast przychody z działalności usługowej, w tym gastronomicznej w zakresie sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5 proc., opodatkowane są według stawki 8,5 proc.
Więcej w Rzeczpospolitej z 12 stycznia 2009 r.