Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy o PIT wolne od podatku są świadczenia rzeczowe i ekwiwalenty za te świadczenia przysługujące na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, jeżeli zasady ich przyznawania wynikają z odrębnych ustaw lub przepisów wykonawczych.
Artykuł 232 kodeksu pracy zobowiązuje pracodawcę do nieodpłatnego zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych odpowiednich posiłków i napojów, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.
Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych. Rozporządzenie dopuszcza również możliwość przyrządzania posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
Zwolnienie z art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy o PIT dotyczy zarówno sytuacji, kiedy pracownik otrzymuje produkty kupione przez spółkę, jak i przypadku gdy pracownik sam kupuje produkty na koszt i na rachunek spółki. W obu wypadkach otrzymuje produkty niezbędne do przygotowania posiłku od spółki, bo to ona finansuje ich zakup. Potwierdza to interpretacja Izby Skarbowej w Warszawie z 8 lipca 2009 r. (IPPB2/415-332/09-2/MG).
Więcej w Rzeczpospolitej z 6 lipca 2009 r.