Podróż służbową trzeba rozliczyć w księgach…

Gazeta Prawna , autor: Agnieszka Pokojska , oprac.: GR

mar 23, 2007

Dieta wypłacona pracownikowi stanowi koszt pracodawcy. Firma ewidencjonuje go na koncie Koszty według rodzaju.

Pracownikowi wyjeżdżającemu w podróż służbową przysługuje dieta, która stanowi dla pracodawcy koszt. W przypadku wyjazdu krajowego wypłacana jest na podstawie przepisów rozporządzenia ministra pracy i polityki społecznej z 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju (Dz.U. z 2002 r. nr 236, poz. 1990 z późn. zm.). Od 2007 roku stawka diety krajowej wynosi 23 zł za dobę.

Dla ewidencji księgowej istotne jest to, że świadczenie takie zwolnione jest z podatku dochodowego. Dieta nie ma charakteru realnego przysporzenia majątkowego, lecz pokrycia zwiększonych kosztów wyżywienia w czasie podróży. W przypadku gdy pracodawca zdecyduje się wypłacić pracownikowi dietę w wyższej wysokości, musi pamiętać, że różnica między tymi kwotami podlega podatkowi dochodowemu oraz składkom ZUS.

Więcej Gazeta Prawna.